BİN YILLIK TÜRK ZEKA SPORU ÇALIŞTAYLA ELE ALINDI

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü, 4 bin yıllık bir geçmişe sahip Türk zeka sporlarının daha çok tanıtılması, özellikle gençlerin ve öğrencilerin bilgilendirilmesi için Türk Zeka Oyunları Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Başkanı Ahmet Tüzün de, “Avrasya Coğrafyasında Ortak Sporlar ve Zeka Oyunları” konulu bir konuşma yaptı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin İstanbul Şişli Bomonti’deki yerleşkesinde 2-3 Kasım 2011 tarihlerinde yapılan çalıştayın açılış konuşmasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl yaptı. Taşağıl, Türk dünyası zeka oyunlarının çok köklü bir geçmişe ve kültüre sahip olduğunu belirterek, “Zamanla üniversitelerimizde ders olarak okutulmalıdır” dedi.

MSGSÜ Tarih Bölümü Doç. Dr. Abdulvahap Kara çalıştayda, Türk zeka ve strateji oyunu mangalanın tarihi gelişimi hakkında bilgi verdi. Kara, konuşmasında şunları söyledi: “Türk milletinin dünyanın en eski ve önemli kültürlerinden birinin sahibi olduğu bilinen bir gerçektir. Yeni araştırmalar, Türklerin strateji ve zeka oyunlarinda da söz sahibi olduğunu gün ışığına çıkarmaktadır. Bunun en somut örneği günümüzde pek az Türk ülkesinde yaşatılmakta olan Osmanlılarda “mangala” diye adlandırılan, Kazakistan’da “dokuz kumalak” denilen ve Anadolu’da “dokuz taş” diye bilinen oyundur. Bu oyun milletimizin hem en eski ve hem de yüksek bir kültürün mirasçısı olduğunu açıkça göstermektedir.

Fakat, ne yazık ki, pek çok değerimiz gibi, dört bin yıllık bir geçmişe sahip bir zeka ve strateji oyunumuzun da varlığından da son yillara kadar habersiz gibiydik. 4-5 yıl zarfında Türkiye’de yapilan çalışmalar sayesinde bu oyunu bilenlerin sayısı 200 bine ulaşmış ve geçtiğimiz son iki yılda Genclik ve Spor Bakanlığı tarafından iki kere Türkiye Gençler Mangala Şampiyonası yapılmıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü bu oyunun daha cok tanıtılması, özellikle gençlerin ve öğrencilerin vakıf olması için Türk Zeka Oyunları Çalıştayı düzenlemektedir” dedi.

Kazakistan Dokuz Kumalak (Mangala) Federasyonu Başkan Yardımcısı Maksat Şotayev de Kazakistan’da ve uluslararası yarışmalarda Dokuz Kumalak-Mangala Oyunu hakkında bilgiler verdi ve Türk dünyasının her yerinde bu oyunun oynandığını kaydetti.

Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Başkanı Ahmet Tüzün konuşmasında  Türk dünyasında ortak sporlar ve zeka oyunlarını ele alarak, “Türk milleti engin bir spor tarihine ve zengin bir spor kültürüne sahiptır. Türkler tarih boyunca bütün bozkırı spor alanı olarak görmüş ve hayatlarının her safhasında sporla içiçe olmuştur. Atı ilk defa ehlileştirerek tüm dünyaya armağan eden Türklerdir. At üstünde geriye ok atma tekniği Türklere aittir.

Türkler, tarihin derinliklerinden başlayarak; kan terleyen atlara, sonsuza gerilen yaylara, cihanı titreten pehlivanlara sahip olmuştur… Bugünkü olimpiyatlar bile yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahipken, bizim Kırkpınarımızın 650 yıllık muhteşem bir mazisi vardır. Elimizin altında duran bu zengin kültür hazinelerini en iyi şekilde değerlendirerek yeniden gündeme getirmeli ve nihayetinde büyük Türk Dünyası Spor Oyunları’nı yapmalıyız. Türk dünyasını dilde, fikirde, işte birleştirecek temel unsurlardan biri de spordur.

Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği olarak, güçlü kadromuzla bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Tecrübeli arkadaşlarımız, değerli hocalarımız ve Türk dünyasının her bölgesinden gönüllü destekçilerimizle Türk Spor Birliği hedefine yürüyoruz. Biz sivil toplum kuruluşu olarak elimizden geleni yapma gayreti içindeyiz. Devletimizin de bu milli davaya öncülük edeceğine ve destek vereceğine inanıyoruz. Hedeflerimiz arasında, Türkiye’de, bütün Türk dünyasının iştirak edeceği bir Türk Zeka Sporları Turnuvası ve Sempozyumu düzenlemek de var” şeklinde konuştu.

Üç Renk Mangala Oyunları üreticisi ve mangala oyunlarının Türkiye’de tekrar canlandırılması çalışmalarına büyük emek veren Serdar Asaf Ceyhan da, mangalanın Türkiye’de geldiği noktayı anlatarak, “Bugün itibariyle ülkemizde 200 bin kişi mangala oyununu öğrenmiş durumda. İnşallah bu sayıyı milyonlara çıkaracağız” dedi.

Organizasyonun ikinci gününde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerine mangala oyunu öğretilirken, ücretsiz mangala oyun tahtaları dağıtımı ve öğrenciler arasında küçük çaplı mangala yarışması da düzenlendi.